Trainen in het herkennen van verdachte situaties, cybercrime en reanimatie

Inwoners van Velsen kunnen tussen 11 en 17 oktober meedoen aan workshops over verschillende soorten veiligheid.
Velsen stelt dit jaar ’zelf weerbaar worden’ centraal tijdens de Week van de Veiligheid. Daarom zijn er gratis workshops voor inwoners en lokale ondernemers.

,,Wanneer inwoners weten wat zij zelf kunnen doen als de veiligheid in het geding is, kan de tijd tussen een veiligheidsincident en het arriveren van de professionele hulpdiensten effectief worden overbrugd. Dit beperkt schade’’, zegt burgemeester Frank Dales daarover. ,,Je gaat je zekerder en daardoor veiliger voelen.’’

Workshops

Een van de workshops voor inwoners gaat over het omgaan met conflicten. De tweede gaat over het herkennen van verdachte situaties en wat dan te doen. Het voorkomen van een cyberaanval staat centraal in een derde workshop. Hierin wordt duidelijk gemaakt hoe hackers te werk gaan en wat hiertegen te doen is. De laatste workshop gaat over reanimeren en AED’s; leer een hartstilstand herkennen, ingrijpen en reanimeren.

Online

Velsense ondernemers kunnen zich aanmelden voor gratis online trainingen, gegeven door het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPC). Dit is een samenwerkingsverband tussen de politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten in de provincie. Er is een training over cybercrime (11 oktober), overvallen (12 oktober), ondermijning (13 oktober), agressie en geweld (14 oktober) en de training Altijd Alert (15 oktober). Inschrijven voor deze workshops kan via www.rpcnh.nl/activiteiten.

Maatschappijleer

Ook in het onderwijs zal er aandacht zijn voor de Week van de Veiligheid. Burgemeester Frank Dales meldt zich in die week bij het Felisenum voor een les maatschappijleer. Hij vertelt daar over zijn taken als het gaat om openbare orde en veiligheid. Hij zal het hebben over verboden wapenbezit en hoe je als jongere niet in aanraking komt met georganiseerde (drugs)criminaliteit. Daarbij wordt ook het risico benadrukt om geldezel te worden van criminelen.

Aanmelden

De workshops zijn allemaal op 14 oktober en worden gegeven door deskundige en praktijkervaren trainers. Er zijn beperkt plekken beschikbaar, dus wie mee wil doen moet zich vooraf inschrijven via www.redzaam.nl. Een coronatoegangsbewijs is verplicht.

ijmuidercourant.nl